Чували ли сте думата мандала? Научете какво се крие зад нея, какво символизира мандалата и как можем да я използваме, за да релаксираме. Мандала – що е то?

В превод от санскрит мандала означава „кръг“. Тя е символ на целостта и представлява космическа диаграма, която ни напомня за

нашата връзка с безкрайността на вселената, всичко, отвъд материалното и духовното.

Мандалите представляват кръгли или подобни на кръг елементи, които символизират живота, който никога няма да свърши. Смята се, че мандалата за пръв път се е използвала в хиндуизма като духовен инструмент. Въпреки това мандалите, които повечето хора познават, са от Будизма.

Как да използваме мандала?

Мандалите имат много и различни приложения. Най-често се използват за релаксация или постигане на вътрешен мир.

Има различни видове мандали, но този, който сте избрали, трябва да ви харесва. Това е първото и може би най-важно нещо. Мандалата трябва да действа хипнотично, да отвлича мислите ви от ежедневието и проблемите, да успява да ви пренесе в един по-висш свят. Когато наблюдавате мандалата, вие трябва да преминете в едно висше ниво. Целта на мандалата е да „приспи“ съзнанието ви и да помогне на креативното полукълбо на мозъка да заработи. Много често хората наблюдават мандала, за да се заредят творчески и да потърсят вдъхновение за нещо.

Много хора използват мандала, докато медитират. Мандалата помага на хората да отключват скрити познания в себе си, да потърсят информация на едно по-дълбоко духовно и съзнателно ниво.

Преди да се започне медитацията, човек трябва да избере мандала, която му допада в този момент. Това е част от процеса по настройване на съзнанието и на това, което човек иска да постигне. След като сте избрали мандала, се фокусирайте върху това, което искате да постигнете.

След като сте избрали мандалата и сме се фокусирали върху целта, следва самата медитация. Започнете да се вглеждате в мандалата, без да полагате каквито и да е усилия. Изчистете съзнанието си и го оставете да отиде в която посока иска. Вглеждайте се в дизайна на мандалата и избягвайте всякакви мисли от ежедневието, не мислете за проблеми, не мислете за това, което имате да вършите.

Колкото по-отпуснати сте, толкова по-фокусирани ще бъдете върху самата мандала и тогава ще се пренесете на нивото на креативността, на нивото на интуицията. Ще се чувствате по-леки и релаксирани. При всеки човек този процес протича по различен начин. Единственото общо е, че след това хората се чувстват заредени, пречистени по-вдъхновени.

Оцветяване на мандала

Друг начин да използвате мандала е като я оцветите сами. В интернет е пълно с мандали, които можете да изтеглите и да оцветите по свой вкус. Така не само дизайнът, но и всеки цвят, използван в мандалата, ще отговаря на вашите потребности. Освен това процесът по оцветява / рисуване сам по себе си е форма на успокоение и релаксация.

Цветовете, които използвате при оцветяването на мандала,трябва да са избрани интуитивно. Въпреки това цветовете имат определена символика:

Червено – сила, енергия, страст

Розово – любов, интуиция, женственост

Оранжево – креативност, трансформация, самосъзнание

Жълто – учене, мъдрост, смях, щастие

Зелено – лечение на физическото тяло, повишаване на психичната сила, любов и грижа за природата и животните

Синьо – емоционално лечение, медитация, постигане на вътрешен мир

Лилаво – душевност

Бяло – духовна концентрация

Черно – мистерия, индивидуалност, способност да се погледне на живота и проблемите в дълбочина